Subscribe:

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Η δίαιτα που καταργεί το μαγείρεμα


Η ωμοφαγία στηρίζεται στην κατανάλωση των τροφίμων στη φυσική τους μορφή. Και αυτή όμως, όπως οι περισσότερες δίαιτες, κρύβει κινδύνους.
Τι επιτρέπεται;
Στη δίαιτα της ωμοφαγίας επιτρέπονται όλα τα ωμά φρούτα και λαχανικά (πάντα εποχιακά), οι ανάλατοι και άψητοι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το σουσάμι, ο λιναρόσπορος αλλά και τα βούτυρα που προέρχονται από αυτούς, όπως το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο.
Επιτρέπονται επίσης τα αποξηραμένα φρούτα, τα βιολογικά ή φυσικά τρόφιμα που δεν έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία, το εμφιαλωμένο νερό και το γάλα καρύδας αλλά και η κατανάλωση θαλάσσιων φυτικών ειδών όπως τα φύκια.
Τι όχι;
Στην περίπτωση της ωμοφαγίας αποφεύγονται αυστηρά τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και τα παράγωγά τους. Συνεπώς, αν είστε λάτρεις των κρεάτων και των θαλασσινών, είναι σαφές ότι η δίαιτα αυτή δεν σας ταιριάζει.
Πλεονεκτήματα
-Τα γεύματα απαιτούν ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες (Α, β-καροτένιο, Ε και C), μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο) και αντιοξειδωτικά λόγω της υψηλής κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών.
-Περιέχει ελάχιστο ή καθόλου κορεσμένο λίπος.
-Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, λόγω της αποφυγής ζωικών τροφίμων.
-Προσφέρει ευεξία και γρήγορη απώλεια βάρους, βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Μειονεκτήματα
-Εξασθένιση του μυϊκού συστήματος λόγω της μη πρόσληψης απαραίτητων αμινοξέων και πρωτεϊνών από τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
-Αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας και τριχόπτωσης εξαιτίας της απουσίας κόκκινου κρέατος.
-Μείωση του μεταβολισμού λόγω της χαμηλής πρόσληψης θερμίδων και βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Η ωμοφαγική δίαιτα δεν στηρίζεται στις αρχές της ισορροπημένης διατροφής, μιας και αποκλείει την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται.



Πηγή: myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...